A „retinol-legenda”

A retinol, vagyis retinolsav az A-vitamin származékok, retinoidok csoportjának egyik tagja. Ide tartozik még a retinal, vagy retinaldehyde és a HPR, vagy hydroxypinacolone retinoate egyéb más molekulákkal együtt. A retinol a maga eredeti formájában fejti ki sokrétű hatását, a többi retinoid egy-két lépésben átalakul, mielőtt hatni kezdene. Ennek megvan a maga előnye, mely kiaknázása további kutatásokra ösztönzi a tudósokat…

Eddigi ismereteink szerint a retinoidok családjának legkiválóbb tagja a retinol, vagyis retinolsav. Ez az aktív molekula. Hatására a bőrsejtek megújulási folyamatai felgyorsulnak, fokozódik a kollagéntermelés, lassul a szervezet által termelt kollagén lebomlása, lassul az ún. oxidatív stressz károsító hatása, ezáltal a bőr tovább marad telt, életteli, tónusos, ragyogó, így fiatalos. A fáradt, öregedő bőrön pedig, mintegy átprogramozva a bőrsejteket, látványos javulás érhető el. 
 
Bőrgyógyászként már évtizedekkel ezelőtt találkoztam az izotretinoin nevű A-vitamin származékkal, mely igazi áttörést jelentett a súlyos fokú akne betegség (arcot, hátat, dekoltázst érintő pattanásos bőr) kezelésében. A kezdeti ajánlásoknak megfelelő adagolás mellett azonban sok kedvezőtlen mellékhatás jelentkezett bőr, ajak-, és szemszárazság formájában, melyet a betegek egy része nehezen tolerált. Ma is alkalmazzuk nagyobb körültekintéssel, kisebb dózisokban, fokozatosan adagolva. Kiegészítve professzionális kozmetikumokkal és egyéb, vényre írható készítményekkel sokkal enyhébb, múló mellékhatásokat észlelünk gyönyörű eredményekkel. Néhány év elteltével a tabletták és kapszulák mellett megjelent Magyarországon is egy helyi hatású készítmény a pattanásos bőr kezelésére gél és krém formájában.  Ez egy adapalene nevű izotretinoin származékot tartalmazott és receptre kellett felírnunk. Használata nem volt mellékhatás mentes, de hamar megtanultuk, hogyan alkalmazzuk eredményesen, minimális kellemetlenséggel. Fokozatosan vezettük be, először hetente 1-2-szer használva, majd másnaponta, végül minden nap, amíg a bőr szépen hozzá nem szokott. Írtunk mellé hidratáló krémeket, és már akkor is felhívtuk a figyelmet a fényvédelemre. Nagyon szerettem, mert kicsit lassan ugyan (néhány hónap alatt), de csodálatos eredményt értünk el azokkal a betegekkel, akik rendszeresen használták és némi türelemmel viselték a kezelést. Jó volt abból a szempontból is, hogy nem kellett az egész szervezetet érintő mellékhatásokkal számolni. Rövid alkalmazás után rájöttünk, hogy az egészséges bőrre is jó hatással van, megfiatalítja azt… és ezzel elérkeztünk a retinol tartalmú antiaging kozmetikumok elődeihez. Több, mint 20 éve ismerem a retinoidok okozta hatásokat, de a mellékhatásokat is, így kissé kétkedve vettem a kezembe a La Roche-Posay Retinol B3 szérumot. Érzékeny bőrű „50+-osként” tartottam attól, hogy bőröm kipirosodik, kiszárad, hámlani kezd, így mindig tologattam a kezdést, igyekeztem olyan időszakot választani, amikor napokig nem megyek majd emberek közé...de nem volt ilyen. Aztán addig olvasgattam utána, míg sikerült meggyőznöm magam. Alig vártam, hogy végre saját bőrömön is érezzem a „kis csodát”, így néhány cseppel, heti 1-2-szer el kezdtem használni… Most már minden este alkalmazom, és határozottan látom, érzem a pozitív eredményt, mellékhatást pedig egyáltalán nem tapasztalok azóta sem. 
 
Hála a tudománynak, az összegyűjtött tapasztalatoknak, megbízható, briliáns hatású kozmetikum került kifejlesztésre. Több évtizedes kutatás-fejlesztés után, számos innováció felhasználásával készült, és látványos eredménnyel, mellékhatás mentesen használható egészséges bőrön az öregedés jeleinek késleltetésére, illetve a már kialakult ráncok, pigmentfoltok ellen. Ebben a formulában a retinol irritáló, hámlasztó, szárító hatását egyéb aktív hatóanyagokkal ellensúlyozzák. 
 
A Retinol B3 szérum, melyben a retinol mellett megtalálható a bőrnyugtató hatású B3-vitamin, az ápoló glicerin és a természetes termálvíz, ma már nélkülözhetetlen tagja  „szépségszekrényemnek”.  
 
Saját magamon is megtapasztalva mondhatom, hogy érzékenyebb bőrűek is bátran alkalmazhatják
 
Ha mégsem sikerült meggyőznöm a kedves olvasót és nekilát keresgélni a bőséges piacon, fontos, hogy tudatosan válasszon! Először 0,1-0,3%-os retinoltartalmú készítményt használjunk, csakis ép bőrön. Hasonlóan a jó öreg adapalene-hez, először csak heti 1-2-szer, majd másnaponta. Ha nem jelentkezik irritáció, már naponta is alkalmazhatjuk. Itt is érvényes az örök igazság, hogy a „kevesebb néha több”. Óvatosan alkalmazva néhány hét alatt megtapasztalhatjuk a pozitív eredményt, szívesen használjuk majd, szerves része lesz mindennapi arcápolási rutinunknak. Ha töményebb, pl. 1%-os tiszta szérummal kezdünk, súlyos hámlás, bőrpír jelentkezhet, ami elveheti kedvünket a további alkalmazástól, így megfosztva magunkat a retinol csodás hatásának megélésétől. 
 
Nagyon fontos tudnunk még, hogy a retinol, mint egy különleges hatóanyag-család legkülönlegesebb tagja, maga is igen érzékeny. Ahogy bőrünk, úgy ő sem bírja az erős napfényt. Az UV-sugarak hatására károsodik a szerkezete, és bőrünket is fényérzékenyítheti, így könnyebben leéghetünk, akár súlyos fénykárosodást is elszenvedhetünk. Mindezektől azonban nem kell tartanunk, ha kedvenc krémünket csak este alkalmazzuk, nappal pedig gondoskodunk a megfelelő fényvédelemről. Ez az átlagos mindennapjainkban legalább 30-as, a nyaralós időszakban inkább 50-es fényvédő faktoros krémeket jelent.(Természetesen a déli órákban még a legmagasabb faktorszámú fényvédők mellett is kerülni kell a direkt napozást!)
 
Hova illesszük be tehát fiatalító szérumunkat?
Az esti rutinunk első tagja lehet egy kíméletesen, de alaposan tisztító habzó gél, utána jöhet a retinol szérum, majd egy életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó, hidratáló  krém.  
 
A reggelt kezdhetjük finom, micellás lemosóval, majd a hialuronsavas szérum után jöhet pl. egy fényvédőt tartalmazó, hidratáló, antiaging alapozó.  
 
Sokan teszik fel a kérdést, hány éves kortól kezdjük el használni a retinolt. Erre igazán nincs aranyszabály, de a kutatások azt mutatják, hogy már a 20-as éveinktől kezdve fokozatosan csökken a kollagén mennyisége, kb. 1%-kal évente.  Véleményem szerint 30-40 éves kor fölött nagyon is ajánlott annak, aki sokáig szeretné megőrizni fiatalos külsejét. 
 
A szépségápolásban, antiagingben is érdemes tehát körültekintően, tudatosan és kitartóan, lépésről-lépésre haladnunk, hogy még sokáig dacolhassunk a korral, sokáig érezhessük jól magunkat a bőrünkben, és a legenda tovább folytatódjon!  
 
 
Dr. Dlusztus Ágnes

2022 © Grandpatika.hu Webáruház - Minden jog fenntartva
készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...