Miért fontos a fényvédelem?

A hosszú, komor tél után mindannyian örülünk az első tavaszi napsugaraknak, vidámabbak vagyunk, hiszen a napfény hatására endorfinok szabadulnak fel szervezetünkben, feltöltődnek a D-vitamin raktáraink, energikusabbak lehetünk.

Az UV-sugárzás azonban számos veszélyt is rejt magában. Hullámhossz alapján megkülönböztetünk rövid UVC-sugarakat, ezek normál esetben a légkörben, ózonrétegben elnyelődnek, a hosszabb UVB- és UVA-sugarak viszont elérik a földfelszínt, így bőrünkre is hatással vannak. Az UVB-sugarak felelősek a napégésért, a hosszú hullámhosszú UVA-sugarak okolhatók a fényérzékenységért, napallergiás tünetekért, bőrünk öregedéséért (extrinsic öregedés), pigmentfoltok, szeplők kialakulásáért. Hosszú távon sejtjeink DNS-károsítása révén végülis mindkettő felelőssé tehető a bőrrákok kialakulásáért, mind a melanoma típusú festéksejtes bőrdaganat, mind a non-melanoma daganatok (pl. laphámrákok: basalioma, spinalioma) vonatkozásában.
Az UV-sugárzás káros hatásaitól bőrünket naptejekkel, fényvédő krémek használatával óvhatjuk meg.

A naptejeken látható SPF szám az UVB-sugárzás elleni védőhatásra utal, megmutatja, hogy a termék használatával hányszor több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy bőrünk leégne, azzal szemben, ha nem kenünk magunkra semmit. Az UVA elleni védelmet a megbízható termékek csomagolásán külön feltüntetik.

Pácienseimnek csak a gyógyszertárakban kapható, bevizsgált, klinikailag tesztelt, megbízható termékeket ajánlom, fontos ugyanis, hogy a termékek fotostabilak, vízállóak legyenek, ne tartalmazzanak ismert allergén összetevőket, ellenálljanak a homokszemcséknek, izzadásnak, megfelelő tapadással bírjanak, ne folyjanak szét, például akaratunk ellenére a szemünkbe, és valóban tartalmazzák a feltüntetett fényszűrőket.

Ma már számos termék közül választhatunk bőrtípusunknak megfelelően, pattanásra hajlamos, aknés bőrre például a nem komedogén, könnyebb textúrájú fényvédőket részesítsük előnyben, amelyek nem zárják el a pórusokat és nem hagynak zsíros érzetet, míg a szárazabb bőrűek bátran választhatnak egy teltebb textúrájú krémet is. A hölgyek szinte minden típusból megtalálják a színezett termékeket is, amelyek smink helyett is kiválóak a mindennapi fényvédelemhez.

Nagyon fontos, hogy ne csak a nyaralás előtt gondoljunk a fényvédelemre, hanem a hétköznapokban is. Ha a tűző napon kimozdulunk otthonról, kertészkedünk, vagy a szabadban sportolunk, a ruhával nem fedett testrészeinkre kerüljön fényvédőkrém, különösen, ha világos, érzékeny bőrtípusba tartozik valaki, fényérzékenységre hajlamosító alapbetegsége van (pl. autoimmun betegségek, rosacea), vagy fényérzékenyítő gyógyszert szed (pl. doxycyclin, amiodaron, isotretinoin).  

A gyerekek vékonyabb bőrét kiemelten kell védeni, ugyanis az életünk során bőrünkre jutó UV- sugárzás nagy része (akár 80 %-a) gyerekkorunkban ér minket. Kisgyermekeknek külön speciális fényvédőket ajánlunk, ezek mind a legmagasabb SPF50+ jelöléssel ellátott, biztonságos termékek.  Természetesen a kalap és napszemüveg használatával tehetjük még teljesebbé bőrünk, szemünk védelmét.

A fényvédőkrémeket napozás előtt kb. 20 perccel vigyük fel bőrünkre, hogy kialakuljon a megfelelő védőhatás, és magas UV-index mellett vagy vízparton 2-3 óránként kenjük be magunkat újra.

Ma már speciális, vitaminokat, antioxidánsokat tartalmazó, bőrnyugtató napozás utáni testápolókat is vásárolhatunk, ezt nyaraláskor mindenképpen érdemes magunkkal vinni, hogy megfelelően regeneráljuk, hidratáljuk bőrünket.

Ezen kívül bőrünk, szervezetünk egészségéért akkor tehetünk meg mindent, ha évente egyszer bőrgyógyászati szűrővizsgálatra is elmegyünk, hiszen speciális dermatoszkópos vizsgálattal a gyanús anyajegyekre, újonnan megjelenő elváltozásokra időben fény derülhet, és ezek eltávolítása, kezelése súlyos betegségek elkerülését jelentheti.

Dr. Pokol Evelin
Bőrgyógyász

Kapcsolódó termékek

LA ROCHE-POSAY#Anthelios Hidratáló naptej SPF 30 (250 ml) környezetbarát csomagolásban

LA ROCHE-POSAY
Anthelios Hidratáló naptej SPF 30 (250 ml) környezetbarát csomagolásban

Ár: 7.352 Ft

LA ROCHE-POSAY#Anthelios Shaka láthatatlan napvédő spray SPF50+ (200 ml)

LA ROCHE-POSAY
Anthelios Shaka láthatatlan napvédő spray SPF50+ (200 ml)

Ár: 7.692 Ft

LA ROCHE-POSAY#Anthelios Dermo-Pediatrics Napvédő tej gyerekeknek SPF50+ (250 ml)

LA ROCHE-POSAY
Anthelios Dermo-Pediatrics Napvédő tej gyerekeknek SPF50+ (250 ml)

Ár: 7.607 Ft

LA ROCHE-POSAY#Anthelios Dermo-Pediatrics Napvédő tej-gél  gyerekeknek SPF 50+ (250 ml)

LA ROCHE-POSAY
Anthelios Dermo-Pediatrics Napvédő tej-gél gyerekeknek SPF 50+ (250 ml)

Ár: 7.777 Ft

LA ROCHE-POSAY#Anthelios Komfortérzetet adó naptej SPF 30+ (250 ml)

LA ROCHE-POSAY
Anthelios Komfortérzetet adó naptej SPF 30+ (250 ml)

Ár: 6.054 Ft

2022 © Grandpatika.hu Webáruház - Minden jog fenntartva
készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...